Første dag på vinterføre?

Etter måneder med bare veier og tørr asfalt gjør du som bilfører lurt i å være ekstra forsiktig når du skal ut på vinterføre for første gang.

Slaps, snø, is og vann. Det er mange typer føreforhold man må ta stilling til når man kjører i Norge i vinterhalvåret. Det kan være utfordrende å kjøre bil på vinterføre – særlig fordi føreforholdene kan variere så mye i løpet av en og sammen dag.

Amalie Hansen hadde oppkjøring i dag, og kjørte for første gang på snøføre. Synes egentlig ikke det var noe stress, fordi da hadde hun «lov» til å kjøre litt saktere.

Besto oppkjøringen med glans – GRATULERER Amalie.

Hennes råd til andre som skal kjøre for første gang på vinterføre:

«Kjør litt saktere enn du pleier å gjøre. Om du er usikker på hvor glatt det er, prøv å bremse litt hardt og kjenn hvordan bilen reagerer. Husk å se om det er noen bak deg først.»

Amalie Hansen som har kjørt på vinterføre for første gang.

Slik kjører du trygt på vinterføre.

Bruk beltet riktig
Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelte. Ta av tykke jakker slik at beltet ligger så nært kroppen som mulig og stram beltet godt.

Gjør som Amalie – Ta det rolig

Kjører du på is, slaps eller annet glatt underlag, bør du holde hastigheten under fartsgrensen. Det tar litt over ett sekund fra du ser en fare til du trykker inn bremsen. Kjører du i 80 km/t, vil bilen bevege deg 22 meter i løpet av det drøye sekundet.

På tørr asfalt vil bremselengden være 32 meter dersom farten er 80 km/t. På glatt føre kan bremselengden bli så lang som 128 meter. Det er fire ganger så langt. Er du usikker på kjøreforholdene, kan du bremse hardt i lav hastighet for å sjekke hvor glatt det er – husk å se at du IKKE har bil bak deg når du bremser ned.

Hold avstand og vær konsentrert om kjøringen
Når det er vanskelige føreforhold, er det ekstra viktig å holde god avstand til kjøretøyet foran. Husk at bremselengden på snø er lang, så vær konsentrert slik at du kan reagere tidlig på ting som skjer. Avpass farten etter føreforholdene. Kjør tydelig så andre ser hva du vil og hvor du vil.

Husk varseltrekant og refleks-vest
Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da vil du lett finne den, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å få opp. Husk å ha på refleks-vest når du går ut av bilen.

Kjør forsiktig, vi har ingen å miste!